Sunday 21 November 2010

"Liberty" operacija za MS!


Ja sam već duže vrijeme fasciniran Latinskom Amerikom, povijesti tih zemalja, političkom situacijom i ljudima. Bio sam več oko 10 puta u različtim zemljama toga kontinenta. I naročito me veseli, kada te zemlje više suradjuju jedna sa drugom na obostranu korist.


Bolivija, (predsjednik Evo Morales, Ayamara Indijanac!) jedna od najsiromašnijih zemlja svijeta, izgubila je izlaz na Pacifik u ratu sa Čileom pred 140 godina. Nema dogovora sa Čileom za izlazak na more, jer ta zemlja ne popušta. Zato je jako pozitivan dogovor izmedju Perua i Bolivija, kojim je Bolivija dobila zonu (kao dio teritorija te zemlje) od nekoliko četvornih kilometara u luci Ilo (oko 50 Km od bolivijske granice).


Druga stvar o čemu se ovih dana dosta piše je spor izmedju Nikaragve i Kostarike (posjetio nekoliko puta obje zemlje) oko otoka Calero na rijeci San Juan, granici izmedju te dvije zemlje. Kažu Google pogrijesio, pa dodijelio otok Kostariki, mada je to duga priča i to je nekad pripadalo Nikaragvi (pročitao skoro 100 stranica ugovora, presuda, starih karata, ali ne zelim gnjaviti). I sada ga Nikaragva zeli zadrzati, jer namjerava graditi kanal poput Panamskog.


I na kraju čitajuci različite informacije nadjem žalosnu priču o 31-godisnjem Bosancu iz Visokoga (gradjaninu Kanade), koji je išao na revolucionarnu operaciju za multiplu sklerozu u Kostariku, takozvani "Liberty" tretman, ali je ipak umro od posljedica operacije.


Vise o "Liberty" tretmanu drugi puta - nevjerovatno interesantno.

No comments:

Post a Comment