Iz današnjeg New York Timesa poduži članak o chia sjemenkama, u prošlosti tradicionalnoj hrani, uz kukuruz i grah, Azteka i Maja Indijanaca u srednjoj Americi, a te sjemenki su su pune korisnih masnih kiselina, pa antioksidanta, proteina i vlakna.
U Americi sve popularnije, i ima proizvoda sa chijom i u običnim supermarketima, a ne samo u u trgovinama zdrave hrane. Takva je potraga za tim proizvodima, da se stvorila nestašica chia sjemenki na američkom tržištu. One se uvoze iz Bolivije i Meksika, gdje se tradicionalno uzgajaju.
Prema ispitivanjima u SAD-u masne kiseline iz chije brzo stignu u krv i brzo se pretvaraju u eicosapentanoičnu kiselinu, dobra za rad srca.
Prije kratkog vremena Dr. Oz je u svojoj emisiji preporučio uzimanje chia sjemenki za bolje zdravlje, a i kao pomoć za dijetu, jer ako se mljevena chia uzme sa tekučinom (voda, mlijeko, jogurt i slično) ona kao da naraste u želucu, povećava se masa koja ispuni želudac, pa čovjek ne osjeća potrebu za jelom.
Sjemenke se mogu kupiti u Hrvatskoj i evo dobre poveznice:
http://www.bio-svijet.hr/index.php/hr/superhrana/chia-sjemenke
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment