Sunday, 14 October 2012

Čokolada i Nobelova nagrada

Zašto neke zemlje imaju veći broj Nobelovih nagrada od nekih drugih? Gdje je tajna?

 U najnovijem broju stručnog časopisa za medicinu New England Journal of Medicine kardiolog Dr. Franz Messerli iz New Yorka pokušao je to istražiti i ustanovio da veliki broj dobitnika te nagrade dolaze iz zemalja, gdje je konzumacija čokolade, pogotovo tamne, relativno visoka, kao iz Švicarske, Švedske, Danske itd.Dobro je poznato da je tamna čokolada od koristi za zdravlje i dobru intelegenciju, ali da li postoji povezanost između te namirnice i Nobela, u to Dr. Messerli nije posve siguran.Pitali su dobitnika Nobelove nagrade za fiziku 2001. godine Erica Cornella, što on misli o tome i on je potvrdio da je tamna čokolada tajna njegovog uspjeha, ali uz podrugljivi smijeh.

 Usput, često sjedim sa prijateljima i poznanicima u kafiću Holland Parka u Londonu i pretresamo politiku, događaje i zbog Irca Toma i najnovija istraživanja iz nauke. I tako Tom postavi pitanje, da li netko može govoriti jednu minutu, a da ni u jednoj riječi, koji izgovori, ne smije biti slovo A? Nas nekoliko, samo zablenuli, a svi se smatramo JAKO pametnim! Ne znamo odgovor! I Tom otkrije tajnu, brojite na engleskom do sto, i ni u jednom broju nema slova A: one, two, three, four, five, six, seven, eight, nine, ten itd

 I tako ja "pametan" mislim pola dana da bi bilo dobro da to kažem čitateljima ovog bloga, pa da oni tim zadatkom iznenade svoje prijatelje u Hrvatskoj i okolici. I brojim: jedan, dva... i moja "odlična" ideja propada, izgleda da moram ponovno početi sa tamnom čokoladom.

2 comments:

  1. Pazi da se ne udebljas sa cokoladom!

    ReplyDelete
  2. Obo mi je nevjerovatno da se na engleskom može brojiti do sto, a da se ni jednom ne upotrebi slovo A.

    Alen

    ReplyDelete