Jedan od razloga zašto su ljudi pretilni, su i veći tanjuri na koje se stavlja hrana. Kako su ustanovili eksperti sa Cornell sveucilista u Americi, što veci tanjuri, to ljudi instinktivno stavljaju više hrane.
A u istom ispitivanju, ustanovljena je još jedna interesantna stvar, to jest da boja tanjura ima ulogu koliko ćemo hrane staviti na tanjur (i valjda na kraju pojesti!)
Na testiranju 60 osoba, polovici njih je dan crveni tanjur, a drugoj polovici bijeli. U restoranu , gdje se ljudi sami poslužuju, servirana je tjestenina sa crvenim umakom i Alfredo bijelim umakom. Osobe koje su imale crveni tanjur, stavli bi više hrane sa umakom iste boje, a manje druge boje. Isto ponašanje i u drugoj grupi.
Koliko je to sve važno, nisam siguran, ali imam prijedlog - možda je najbolje jesti bez tanjura, ili, da zakompliciramo, iz plavih tanjura.
Zut alors!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Zanimljivo istraživanje.
ReplyDeletep.s. možemo jesti svi iz lonca da ne jedemo bez tanjura (dok ne kupimo plave;)